Naha tervis algab seestpoolt

Nahk on meie keha suurim organ ja toitumisel on väga oluline osa naha tervise ja ilu säilitamisel. Seetõttu on väga oluline mõista, et see, mida me sööme, ei mõjuta mitte ainult meie kaalu ja energiataset, vaid ka naharakke, kollageenitootmist ning naha loomulikku kaitsevõimet hoides naha välimust ja üldist tervist.
Vee joomine - nahahoolduse alus
Piisav hüdratsioon on võtmeteguriks niiskuse tasakaalu säilitamisel naharakkudes. Veepuudus võib viia erinevate probleemideni nagu naha kuivus, kortsud ja akne. Seega, veendu, et jood piisavalt vett iga päev, et toetada naha niiskustaset ja viia organismist välja sinna kogunenud jääkained ja toksiinid.

Antioksüdandid kui nahka kaitsvad superkangelased
Antioksüdandid on olulised naharakkude kaitsmisel vabade radikaalide kahjuliku mõju eest. Vabade radikaalide ühendid on seotud vananemise ja mitmete nahahaigustega ning antioksüdandid aitavad neid kahjulikke mõjusid ära hoida. Lisa oma toidulauale rohkelt värskeid puu- ja köögivilju, mis on rikkalikud eriti C- ja E-vitamiini ning beetakaroteeni poolest. Väga head antioksüdantide allikad on näiteks apelsinid, mustikad, paprika, porgandid, spinat, roheline tee ja tume šokolaad.

Nahasõbralikud rasvhapped

Küllastumata rasvhapped on olulised molekulid, mida meie keha ei suuda ise toota ning mille tõttu on nende saamine toidust äärmiselt oluline. Peamised rasvhapped nagu oomega-3 ja oomega-6 on tõestatud kasuliku mõjuga nahale. Kuna igapäevases toitumises on suurem osakaal oomega-6 rasvhapetel, siis tuleb tasakaalu säilitamisel suuremat tähelepanu pöörata oomega-3 rasvhapete tarbimisele. Oomega-3 rasvhapped (EPA ja DHA) on tuntud oma põletikuvastase toime poolest, mis on seotud mitmete nahahaiguste, sealhulgas akne, ekseemi ja psoriaasiga. Lisaks põletikuvastasele toimele on oomega-3 rasvhapped seotud ka naha niiskustaseme reguleerimisega ning aitavad säilitada naha loomulikku niiskust, vähendades seeläbi kuivust ja ketendust. Söö igapäevaselt toitained, mis on rikkalikud oomega-3 rasvhapete poolest nagu rasvased kalad (nt lõhe, heeringas), avokaado, linaseemned, chia seemned ja kreeka pähklid.

Mikroelemendid tsink ja seleen

Tsink ja seleen on mineraalid, mis aitavad kaasa kollageeni tootmisele, naharakkude taastumisele ning kaitsevad rakke vabade radikaalide eest. Tsingil on väga head põletikuvastased ja rasunäärmeid reguleerivad omadused, et leevendada akne ja teiste nahapõletike sümptomeid. Suurepärased tsingi ja seleeni toiduained on kõrvitsaseemned, oad, pruun riis, mereannid ja päevalilleseemned, aga ka munad, kana ja punane liha.

Probiootikumid - soolestiku ja naha sõbrad
Soolestik ja nahk on omavahel tihedalt seotud ning nende tervislik suhe on oluline mitte ainult seedimise, vaid ka naha väljanägemise seisukohalt. Soolestikus toimub toitainete imendumine verre ja sealt edasi nahka. Samas võib põletikus soolestik põhjustada naha punetust, aknet ja muid nahaprobleeme. Probiootikumid on kasulikud bakterid, mis aitavad säilitada soolestiku tasakaalu ja vähendada põletikku. Lisa oma toidulauda jogurt, hapukapsas ja fermenteeritud toidud, et toetada seedetrakti ja seeläbi ka naha tervist.


Pea meeles, et igapäevased toitumisvalikud võivad olla võtmetähtsusega mitte ainult hea tervise, vaid ka kauni naha saavutamisel. Alusta juba täna ja tee teadlikke toiduvalikuid, mis toetavad sinu naha loomulikku ilu.

Kommentaarid

Email again:

Eelmine

Kuidas tugevdada oma naha kaitsebarjääri?

Järgmine

Päike - kas meie sõber või vaenlane?

Jaga seda artiklit